Pages - Menu

vrijdag 16 februari 2018

Gazelle Tour de L'Avenir 1973 (VERKOCHT)


Vorige week kwam ik op Marktplaats een van mijn eerste racefietsen tegen; een goudkleurige Gazelle Tour de L'Avenir. In 1976 kocht ik er een bij fietsenwinkel van Vliet aan de Amsterdamse Ruysdaelkade. Ik heb er een paar jaar met plezier mee gereden.
Ritjes met vrienden naar het Gooi en naar Zandvoort; heen met wind tegen en terug met zeewind in de rug.
Deze fiets zag er nog best goed uit, maar foto's zeggen niet alles. Ik deed een oneerbiedig bod en dat was ok. Dus ik naar Tiel en de Gazelle afgehaald. Een beroerde foto nog van Marktplaats:


De lak bleek nog geweldig goed te zijn met bijna geen roest, ook niet in de Reynolds 531 buizen en bracketpot. Het chroom van de voorvork had ik na een kwartiertje poetsen met Valma chroom reiniger weer helemaal in orde. De binnenzijde van de ongeroeste Reynolds buizen heb ik behandeld met wax en de bracketlagers, wiellager en balhoofd gereinigd en opnieuw ingevet met waterbestendig vet.


Het frame heb ik nu gepoetst. De Weinmann remhoeven werden fabrieksmatig standaard gemonteerd, maar die vind ik maar niks en heb ik vervangen door een set Shimano 600 remhoeven.


De verweerde rubbers van de Shimano Dura-Ace remgrepen heb ik vervangen door verse exemplaren van Cane Creek.  Nieuw stuurlint er op, even het aluminium poetsen met Belgom Alu en VoilĂ . Remkabels en derailleurkabels zijn ook nieuw. De stuurbocht is van Titan, die voor de oorlog al dergelijke bochten van aluminium maakte. In de alu manchet staan de namen van Belgische vooroorlogse wereldkampioenen.


Het zadel noem ik even apart. September 2017 haalde ik een hoopje racefiets uit een houten schuurtje. Het was die Rainbow fiets. Het zadel moest betere tijden hebben gekend. Heel voorzichtig heb ik het leren dekje verwijderd, gereinigd en weer op de kunststof zadelbasis geplakt. Het past goed bij de Gazelle, die nu 45 jaar oud is. 



Volgens het framenummer en de gegevens hiervan op de Gazelle site komt mijn Gazelle uit 1973. Ik had Gazelle gemaild en gevraagd naar de leeftijd van de Tour de L' Avenir. Dit was hun reactie:


Enkele foto's met nieuw zadel:








Oud IJzer

Inmiddels heeft het oude racefietsen virus weer toegeslagen. Op Marktplaats kwam ik een onbekende racefiets tegen met een Reynolds 531 frame en dat intrigeerde mij. Het merk is een Rainbow, model Campagnolo. Ik heb nog nooit van dit merk gehoord, dus als iemand iets weet..

Hij stond te verpieteren in een oud, houten schuurtje, dus het werd tijd. Nog geen roest en andere narigheid. Inmiddels heb ik hem gepoetst en weer in orde gebracht. Ik schat hem op begin jaren '70, afgaand op de losse achterremkabel houders en het Reynolds531 stickertje.





Lechtaler Alpen en Tannheim

Eind oktober 2017 zijn we een paar weken in het Tannheimer Tal geweest. Natuurlijk is de fietst mee geweest, niet een stalen, maar de Merida. We hadden onvoorstelbaar geluk met het fraaie weer, alle dagen zon.

Ik heb ook enkele ritten gereden rond Tannheim. Veelal de bekende routes, maar het blijft altijd leuk om te doen.